{ "title": "Bebeklerde Soğuk Algınlığı", "image": "https://www.sogukalginligi.gen.tr/images/Bebeklerde-Soguk-Alginligi-66.jpg", "date": "20.01.2024 13:25:59", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Bebeklerde Soğuk Algınlığı, Anne ve babalar her ne kadar bebekleri korusalar da özellikle kış ve sonbahar aylarında sık rastlanır. Bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz çok iyi olgunlaşmadığından ya da gelişmediğinden korumak kolay değildir. Soğuk algınlığı gibi durumlara yetişkinlerden daha açıklardır. Yapılan araştırmalara göre soğuk algınlığına sebep olabilen birçok virüs vardır ve bu virüslerle bebeklerin savaşması kolay değildir. Bu nedenle hastalığın erken fark edilmesi, teşhis konulması tedavi süreci açısından önemlidir.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Sebepleri Nelerdir?

Virüsler yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan çevredeki insanlardan bebeklere bulaşabilir. Bebeklerdeki soğuk algınlığı üç şekilde bulaşabilir;

Hava yolu ile; Enfeksiyonu kapmış olan biri hapşırma esnasında, öksürme esnasında veya nefes yoluyla bebeğe hastalığı bulaştırabilir. Enfeksiyonel hastalığa yakalanan kişilerin bebeklerden uzak durması gerekir.

Doğrudan temas; hasta kişinin bebeği öpmesi, sevmesi ya da bebeğe dokunması aşamasında hastalık bebeğe bulaşabilir.

Dokunma yolu ile; Virüsler canlılığın olmadığı bölgelerde uzun bir süre kendi işlevini kaybetmeden bulunabilir. Canlı hücre içerisine girdiği zaman virüs, yeniden faal olur ve bebeklerde dokunma yolu ile hastalık oluşturur.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde ağır ya da hafif şekilde kendini gösteren bu belirtiler; bebeğin bağışıklık sistemine, bebeğin yaşına, hastalığın bulunduğu evreye göre değişkenlik gösterebilir. 6 aydan daha küçük olan bebeklerdeki soğuk algınlığı ciddi sıkıntılara yol açar. Fakat 1 yaşından daha büyük çocuklar soğuk algınlığı hastalığını ilaç tedavisi almadan da atlatabilir.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Hastalığı Yaşandığında Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Soğuk algınlığı veya üşütme bebeklerde ciddi etkilere neden olur. Özellikle erken doğumla gelen bebeklerde (Prematüre bebekler) bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediğinden hastalıkları zor atlatır. Ayrıca anne sütünü yeterli derecede alamamış bebeklerde hastalıkları atlatmak güçtür. Belirtiler hissedilmeye başladığı dönem mutlaka Uzman doktora gidilmelidir.
Bebeğin nefes alıp vermede zorlanmaya başladıysa doktora muayeneye gitmek şarttır. Bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerin basit hastalıklarda dahi sağlığı ciddi tehlike altındadır.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer, Tedavisi Nedir?

Bebeğin yaşadığı soğuk algınlığı ile tedavi yöntemi, bebeğin yaşına göre farklılık gösterir. 2 yaşından büyük olan çocuklarda ilaç tedavisine başvurulabilir. Fakat bebek 2 yaşından daha küçük ise ilaç tedavisine başvurmada endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.

0-6 aylık bebeklerde; anne sütü soğuk algınlığı için etkili bir faktördür. Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve bu sayede soğuk algınlığının kısa zaman içinde atlatılmasına yardımcı olur. 6 aydan daha küçük olan bebeklerde ek gıdaya başvurmadan önce veya ilaç kullanmadan önce kesinlikle doktora danışılmalıdır.

6-12 aylık bebeklerde; anne sütüne ilave olarak, aşırıya kaçmamak kaydı ile bitki çayları, C vitamini bakımından zengin olan gıdalar tercih edilebilir. Ek gıdaya geçmiş olan bebeklerde bol bol sıvı tüketilmelidir.

1-2 yaş arası bebeklerde; dengeli ve doğru beslenme soğuk algınlığını iyileştirebilmek için önemlidir. Bebeğin uyuduğu oda iyice havalandırılmalı, iyi beslenmesi ve yeterince dinlenmesi gerekir. Taze sıkılmış meyve suları ve bitki çayı ile bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir.

2 yaşından büyük bebeklerde; soğuk algınlığının iyileşmesi için ilaç kullanımı tercih edilebilir. Beslenmesine dikkat edilmeli, hijyenik ve havalandırılmış odalarda bulunması ve hasta olan kişilerden uzak durması sağlanmalıdır.
" } ] }