{ "title": "Bebeklerde Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.sogukalginligi.gen.tr/images/Bebeklerde-Soguk-Alginligina-Ne-Iyi-Gelir-86.jpg", "date": "19.01.2024 05:54:53", "author": "İrem Buyukyilmaz Alkin", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Soğuk Algınlığı, En çok sonbahar ve kış mevsimlerinde görülen soğuk algınlığı bebeklerde iştahsızlık, öksürük, burun ve geniz akıntısına yol açan mikrobik bir rahatsızlıktır. Erken teşhisi her hastalıkta olduğu gibi tedavi açısından oldukça önem taşır. Bebeklerin direnci çok düşük olduğu için soğuk algınlığına yakalanma riskleri çok yüksektir.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Neden Olur?

Soğuk algınlığı, bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğu için, bebeklere de soğuk algınlığı virüsü taşıyan insanlar vasıtasıyla geçer. Bebekler, soğuk algınlığına yol açan enfeksiyona yakalandıktan sonra, vücutları virüse karşı direnç kazanır, bağışıklıkları artar. Fakat bebeklerin özellikle 0-12 aylık döneminde, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıklardan uzak kalmasını sağlamak için, hasta insanlara yaklaştırılmaması ve oksijeni bol mekanlarda bulunması gereklidir.

Bebeklerde grip, nezle, soğuk algınlığı, üşütme gibi rahatsızlıklar bebek büyüme ve gelişimini olumsuz etkiler.

Bebeklere Soğuk Algınlığı Şu Hallerde Bulaşabilir
Bebeklerde En Fazla Görülen Soğuk Algınlığı Belirtileri Şunlardır
Bebeklerde değişken şekillerde görülen bu belirtiler, bebeğin bağışıklık ve direnç sistemine, hastalığın evresine ve bebeğin yaşına göre değişkenlik gösterebilir. Bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş (6 aydan küçük) bebekler göz ardı edilen rahatsızlıklarda sonucu hayati tehlike yaşayabilir. Bunun için çok dikkatli olunmalıdır. Soğuk algınlığı ciddi sıkıntılara neden olabilir. Prematüre, bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olan ve yeterince anne sütü almamış bebekler soğuk algınlığından kaynaklı hastalıkları daha zor atlatabilirler. Havale geçirmeleri hasar bırakan kalıcı hastalıklara yol açabilir. Belirtiler engellenemez hal aldığında, mutlaka doktora başvurulması şarttır.

Bebeklerde Önemsenmesi Gereken Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerin Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

0-6 ay arası bebeklerde zaruri haller hariç ek gıda ve ilaç kullanılmaması gerektiği için yaradan tarafından bahşedilen en doğal olan antibiyotik olan anne sütü oldukça önemlidir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve bebeklerin direncini arttırır. Her anne sütünde bebeğin ihtiyacı olan gerekli vitamin ve mineraller bulunur.

6-12 ay arası bebeklerde anne sütüyle beraber, C vitamini takviyesi ve bitki çayları (Ihlamur & papatya; doktora danışılmasında fayda var) kullanılabilir.

12-24 ay arası bebeklerde genel beslenmeye dikkat edildiği gibi düzenli vitamin takviyesi yapılmalıdır, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları, yeteri kadar dinlenme, bol oksijen çok önemlidir.

2 yaşından büyük bebeklerde ilaç kullanılabilir, daha küçük bebeklerde ilaç kullanımı tehlike yaratabilir.

Ek gıda ile beslenebilen bebeklerin bol miktarda sıvı tüketmesi gereklidir.

Bebeklerin iyi beslenmesi, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi, hasta olan insanlardan uzak durması ve iyi havalandırılmış ortamlarda bulundurulması gerekir.

Rabbim dermansız dert vermesin.
" } ] }