{ "title": "Hamilelikte Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer", "image": "https://www.sogukalginligi.gen.tr/images/Hamilelikte-Soguk-Alginligi-Nasil-Gecer-68.jpg", "date": "21.01.2024 09:19:41", "author": "İrem Buyukyilmaz Alkin", "article": [ { "article": "
Soğuk Algınlığı Nedir; Sonbahar ve kış aylarında soğukların artması nedeniyle veya bahar aylarındaki ani hava değişimleri sonucu soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar sıklaşır. Bu hastalıklar birbirinin yerine ikame edebilir hastalıklar gibi gözükse de birbirinden ayrı özellikler taşır. Grip bilimsel adıyla influenza A, B ve C virüslerinden oluşurken soğuk algınlığı 200'e yakın değişik virüsten oluşabilir. Her iki hastalıkta da benzer belirtiler gözükür; grip tüm vücudu etkilerken soğuk algınlığı üst solunum yollarında kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Soğuk algınlığı belirtileri virüsle temas edildikten yaklaşık 2 gün sonra kendini gösterir. Burun tıkanıklığı, hapşırma ve nezle başlıca belirtileri olmak üzere boğazda hassasiyet de belirtileri arasında olabilir. Kapılan virüsün çeşidine göre iştahsızlık, gözlerde yaşarma, halsizlik, geniz akıntısı gibi belirtiler yaşanırken bu etkilerin hamileler üzerinde etkileri daha sıkıntı vericidir.

Hamilelikte Soğuk Algınlığı

Hamilelik başlı başına hassasiyet, yorgunluk, ağırlaşma hissi yaşatan bir durumdur. Hamilelikte soğuk algınlığı anne adayını daha da sıkıntıya sokabileceğinden öncelikle soğuk algınlığına yakalanmamak adına çaba gösterilmelidir. Çok fazla kapalı, havasız mekanlarda durulmamalı, hastalık riski taşıyanlardan uzak durulmalı, eller bol bol yıkanıp dezenfekte edilmelidir. Hamilelik sürecinde annenin bağışıklık sistemi normal zamana göre oldukça hassastır. Vitamin ve mineral katkılı düzenli beslenmeye dikkat edilmeli gerekli egzersizler yapılmalı bol sıvı tüketilmelidir. Vücudun direnci olduğundan daha etkin hale getirilmelidir. Soğuk algınlığı havadan bulaşan bir hastalıktır. Hamilelerin hassas bünyeleri bu virüsü kapmaya çok müsaittir. Hamilelikte soğuk algınlığına yakalanmak başlı başına büyük bir risk oluşturmaz ancak soğuk algınlığına bağlı reaksiyonlar hamileliği sıkıntıya sokabilir. Hamilelik kişinin bağışıklık sistemini zayıflatmasının yanında dolaşım ve solunum sisteminde de değişiklikler ve hassasiyet meydana getirir.

Hamilelikte Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

Hamilelikte ciddi enfeksiyonlar olmadığı sürece antibiyotik kullanılmaması en doğrusudur; Soğuk algınlığının geçme süresini hiçbir tedavi yöntemi veya ilaç kısaltmaz. Soğuk algınlığı belirti seyirleri kendini önceden göstermeye başladığından itibaren c vitamini takviyesine, hamileyken içilebilecek bitki çaylarına, bol su tüketimine başvurulabilir. Bu rahatsızlıkta yapılabilecek en doğru şey dinlenmektir. Bulunulan ortamın yeterince havalandırılmış olmasına ve sıcaklığına da dikkat edilmelidir; havanın nemli tutulması da bu süreçte çok önemlidir. Dinlenirken boğaz akıntısı sebebiyle öksürük oluşmasını engellemek adına yastık sayısı fazlalaştırılabilir. Boğaz ağrıları için pastil kullanılabilir. Burun tıkanıklığı için deniz suyu veya tuzlu suyu kullanılabilir. Hamilelikte soğuk algınlığı sonrası düzelme baş gösterdiğinde hemen ağır işlere kalkılmamalı dinlenme süreci uzatılmalıdır.

Şayet rahatsızlık yedi günü aşar veya rahatsızlık sonucu değişik komplikasyonlar seyrederse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
" } ] }