{ "title": "Hamilelikte Soğuk Algınlığı", "image": "https://www.sogukalginligi.gen.tr/images/Hamilelikte-Soguk-Alginligi-77.jpg", "date": "19.01.2024 09:20:59", "author": "yasemin özaslan", "article": [ { "article": "Hamilelikte soğuk algınlığı: Vücudumuzu olumsuz yönden etkileyen, üst solunum sistemini bozan viral enfeksiyon hastalığıdır. Hamile bayanların soğuk havalarda dikkat etmelidir, çünkü daha çabuk hasta olmaktadır. Normalde hafif atlatılan bu soğuk algınlığı, hamile bayanlar da daha ağır ve uzun sürmektedir. Bayanların çoğu hamilelik döneminde yakalanmıştır. Bu yüzden hamilelikte bayanların soğuk algınlığına dikkat etmelidir. Soğuk algınlığı geçiren kişiler ilaç kullanarak iyileşmesi mümkündür, fakat hamile bayanların ilaç alımı kısıtlı olduğu için anne adayı zorlanmaktadır. Hamilelikte soğuk algınlığına yakalandığınızda doktorun bilgisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Doktorun önerdiği ilaçları kullanmak hamile bayan için en doğrusudur. Hamilelikte soğuk algınlığı, bebeğe çok ciddi zarar vermez.

Hamilelikte soğuk algınlığı belirtileri nelerdir?

Soğuk algınlığına yakalanan insanların bağışıklık sistemlerinde farklı tepki gösterdiği için herhangi bir belirti görülmeyebilir. Genelde soğuk algınlığı burnu tutan bir hastalıktır. Bu hastalığa sebep olan mikropların bir kısmı rhinovirus adlı guruba dahildir. Yunanca \"rhio\" burun anlamına gelmektedir. Soğuk algınlığı belirtileri genellikle virüsle karşılaştıktan 2 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Hamilelik döneminde en sık görülen burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırmadır. Daha sonra halsizlik, iştahsızlık, geniz akıntısı, boğaz ağrısı gibi belirtilerde yaşayabilir. Soğuk algınlığına sebep olan bazı faktörler ise; burun kemiğinin eğri olması, geniz eti, sigara kullanımı ve yetersiz beslenmesidir. Hamile bayanların bu belirtileri fark ettiği anda doktor kontrolünde olmalıdır. Hamilelik döneminde en sık görülen soğuk algınlığı belirtileri: Burun akıntısı, hapşırma, hafif baş ağrısı, hafif ateş, gözlerde sulanma ve kulak ağrısıdır.

Hamilelikte soğuk algınlığı tedavisi nasıl yapılır?

Soğuk algınlığı da virüslerin neden olduğu hastalık türüdür. Antibiyotik üzerinde etkisi olmadığı için bu hastalıklarda kullanılmıyor. Soğuk algınlığına yakalanmamak için salgın kişilerin yanında fazla uzun kalmamalıyız. Hamilelik döneminde bayanların soğuk algınlığından korunması için temiz ortamda ve hijyen olması gerekmektedir. Sık sık ellerini yıkamalıdır. Hamilelerin kullanılana bileceği burun tıkanıklığı giderici spreyler, ilaçlar kullanabilir. Hamilelikte soğuk algınlığı geçiren bayanların en etkili tedavisi istirahattir. Vücudumuzun rahatlamaya ve iyi dinlenmeye ihtiyacı vardır. Mutlaka yatak istirahati yapmalı ve yatarken başını yukarıda tutarak rahat nefes almamızı sağlar. Hamile bayanlar beslenmesine dikkat etmelidir. Yeteri kadar sıvı tüketmeli ve c vitamini içeren meyve ve sebze yemelidir. Çay, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerden uzak durmalıdır. Tuzlu suyla gargara yapılırsa boğazınıza iyi gelebilir. Bulunduğunuz ortamı havalandırmalı ve nem düzeyinin iyi olması gerekmektedir. Bunun için nemlendirici cihazlar kullanılabilir. Sıcak duş yaparak buhar sayesinde burun tıkanıklığını açmasına yardımcı olur. Hamile bayanlar sigara içmemeli ve içilen ortamlardan uzak durmalıdır.
" } ] }