{ "title": "Soğuk Algınlığı İlaçları", "image": "https://www.sogukalginligi.gen.tr/images/Soguk-Alginligi-Ilaclari-26.jpg", "date": "20.01.2024 08:28:06", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Soğuk algınlığı ilaçları, soğuk algınlığı üst solunum yoluna bağlı gelişen viral bir hastalık türüdür. Bulaşıcı özelliği olan hastalık, 200'den fazla virüs kaynaklı gelişebilir. Çok sık tekrarlayan bir hastalık olarak karşımıza çıkan soğuk algınlığı, çocuklarda yılda 10-12, yetişkinlerde ise yılda 9 defa tekrarlayabilir. Hastalığın adı ne kadar soğuk algınlığı olsa da uzmanlar hastalığın soğukla alakalı olmadığını ve hastalıkta antibiyotiklerin etkili olmadığına dair faydalı olmadığını savunmaktadır. Soğuk algınlığı, hafif baş ağrısı, hapşırık, boğaz ağrısı, boğaz kuruluğu, öksürük, sesin boğuklaşması, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, iştah kaybı, göz kızarıklığı, gözlerde akma, kas ağrısı, titreme, yorgunluk ve hafif ateş gibi şikâyetlerin oluşumuna neden olur. Eğer hastalık nedeniyle yaşanan şikâyetler şiddetli ve ciddi bir tablo oluşturuyorsa bazı komplikasyonların gelişmesine sebep olabilir. Bu komplikasyonlar, zatürre, bronşit, sinüzit, orta kulak iltihabı, krup, olarak sıralanabilir. Eğer ağır tablolarda önlem alınmazsa menenjite sebep olabilir.

Soğuk algınlığı ilaçları nelerdir?

Nazal dekonjestanlar: Soğuk algınlığında gelişen burun tıkanıklığı için kullanılan ilaçlardır. Çocuklar için kullanımı uygun değildir. Burun içinde oluşan akıntıyı geçirmek içinde etkili ilaçlardır. Sprey, hap ve damla şeklinde versiyonları vardır. Nazal dekonjestanlar, baş dönmesi, gerginlik hissi, uyku, kalp çarpıntısı gibi yan etkilere yol açabilir. Hipertansiyon sorunu olan kişiler kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır. Çünkü kan basıncını arttırıcı etki yaratabilir. Erişkinler sprey ya da damlaları 3 gün kullanmalıdır. 3 günden fazla kullanımı kronik enflamasyona sebep olabilir. Hasta farkında olmadan ilaca bağımlı olabilir. Reçetesiz olarak temin edilebilecek nazal dekonjestanlar, fenilefrin nazal, oksimetazolin nazal, fenilefrin oral, psödofedrin olarak sıralanabilir.

Soğuk algınlığında öksürük baskılayıcı ilaçlar: Öksürük baskılayıcı ilaçlar 14 yaş altı çocuklar için uygun değildir. Öksürük genelde ilaç kullanmadan geçer. Soğuk algınlığına bağlı gelişen öksürüklerde de öksürük baskılayıcı ilaçların kullanımı uzmanlar tarafından tavsiye edilmez. Soğuk algınlığı nedeniyle yaşanan öksürük yaşam kalitesini düşürüyor ya da uyku kalitesini bozuyorsa ilaç kullanılabilir. Kullanılan ilaç beyinde gerçekleşen öksürük refleksini önler. Bronşite bağlı gelişen öksürük için daha etkili olan ilaçlar soğuk algınlığında kullanıldığında o kadar etki yaratmaz. Reçetesiz kullanılan ilaçlar, vicks 44 coungh and cold, robitussin coungh, triaminic cold and coungh'dir.

Soğuk algınlığında öksürük sökücü ilaçlar: Öksürük vücudun mikrop, mukus gibi durumlarda verdiği tepkidir. Eğer ki öksürük olmasaydı kişi daha fazla hastalığa yakalanırdı. Öksürük soğuk algınlığı, astım gibi birçok nedenden dolayı gelişebilir. Soğuk algınlığı nedeniyle yaşanan öksürük için ilaç kullanılabilir. Kullanılan ilaç mukusun incelmesine ve gevşemesine neden olur. Bu durum öksürüğün kolaylıkla atılmasını sağlar. Beraberinde soğuk algınlığı nedeniyle yaşanan şikâyetlerin daha çabuk geçmesine yardımcı olur. Mucinex, robitussin chest congestion en fazla kullanılan öksürük sökücülerdir.

Antihistaminelr: Soğuk algınlığı ilaçları arasında en sık kullanılan ilaçlardır. İlaçlar, soğuk algınlığında yaşanan, hapşırık, göz sulanması, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük tarzı şikâyetlere yönelik kullanılır. Mukus salgısını azaltan ve hava yollarını genişleten etkisi olan ilaç çeşitleri, setirizin, slemastin, difanhidramin, bromfeniramin, loratadin, doksilamin olarak sıralanabilir.

Ağrı kesiciler: Soğuk algınlığı sebebiyle yaşanan ağrı, ateş gibi şikâyetleri gidermek amacıyla kullanılır. İlaç kullanımı üzerinde yazılan şekilde olmalıdır. Önerilen dozdan daha fazla kullanıldığında karaciğer sağlığını olumsuz etkileyebilir. Aspirin, tylenol, naproksen sodyum kullanılabilecek ilaçlar arasındadır. Çocuklarda aspirin kullanımından kaçınılmalıdır.

Soğuk algınlığı ilaçları için uzmanlar her fırsatta uyarı yapmaktadır. Bu tür ilaçlar mutlaka tavsiye edilen dozda kullanılmalıdır. Doz aşımı yapılmadığında faydalarından yararlanılabilen ilaçlar, doz aşıldığında ölüm riski yaratabilir. Aslında soğuk algınlığı için ilaç kullanımı uzmanlar tarafından önerilmez. Virüs kaynaklı bir hastalık olduğundan antibiyotik kullanımı faydalı olmaz. Bu dönemde ilaç kullanmak yerine dinlenmek, bol sıvı almak, C vitamini alımını arttırmak daha faydalı olur. Bunların yanı sıra soğuk algınlığında, ıhlamur çayı, sebze çorbaları tercihe dilebilir.
" } ] }