{ "title": "Soğuk Algınlığı Virüsü", "image": "https://www.sogukalginligi.gen.tr/images/Soguk-Alginligi-Virusu-65.jpg", "date": "20.01.2024 23:19:31", "author": "Oğulcan Uğurlu", "article": [ { "article": "Soğuk algınlığı virüsü, Üst solunum sistemini bozan viral bir enfeksiyon hastalığı şeklidir. Bu hastalık tıp sektöründe akut farenjit yahut akut nezle olarak bilinmektedir. İnsanlarda görülen en yaygın, en bulaşıcı hastalıkların başında gelmektedir. Soğuk algınlığı virüsü 200'den fazla farklı virüsü kapsar. Genellikle koronavirüsler veya rhinovirüsler neden olur. İnsan vücudu soğuk algınlığına neden olan virüslere karşı direnç geliştiremez. Soğuk algınlığının çok yaygın ve sürekli tekrarlayan bir hastalık olmasının açıklaması budur. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre ana okuluna giden çocuklarda yılda 12, yetişkinlerde bu durum ise yılda 7 kere soğuk algınlığı olunmaktadır.

Soğuk algınlığının sebepleri ve belirtileri nelerdir?

Hastalığa yakalanan insanların neredeyse %25'inde bağışıklık sistemleri farklı farklı tepkiler verdikleri için hastalığa dair bir bulgu görülmez. Bazen bakteriler kulak ya da sinüsleri etkileyebilir bu ikincil bakteriyel enfeksiyon olarak da adlandırılır. Bu durumda ise hastalık antibiyotiklerden faydalanarak tedavi edilebilir. Soğuk algınlığı virüsü belirtilerinde boğaz kuruluğu, boğaz ağrısı, öksürük, hafif ateş, boğuk ses, kulak tıkanıklığı, kas ağrısı, titreme, göz kızarıklığı, iştahsızlık gibi belirtiler vardır.

Soğuk algınlığı virüsü komplikasyonlara nedenler

Bu komplikasyonlar ciddi durum arz ederse akut bronşit, zatürre, akut bakteriyel sinüzit, daha ileri bir boyuta ilerlerse menenjit gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Diğer bazı komplikasyonlar ise bronşit, orta kulak iltihabı, krup hastalığı gibidir.

Soğuk algınlığı virüsü için önlemler nelerdir?

Bol sıvı almak, bağışıklık sistemi virüsle mücadele ederken bolca dinlenmek ve yatak istirahati önemlidir. Baş ağrısı veya ateşi gidermek için asprin, parasematol alınır. Buhar banyosu, burun tıkanıklığı belirtilerini hafifletmekte etkilidir. Bol sebze meyve tüketilmelidir.
" } ] }