{ "title": "Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.sogukalginligi.gen.tr/images/Soguk-Alginligina-Ne-Iyi-Gelir-55.jpg", "date": "21.01.2024 10:31:24", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Soğuk algınlığına ne iyi gelir, soğuk algınlığında henüz belirtiler yeni başlarken devamında soğuk algınlığı yaşanacağı kişiler tarafından fark edilebilir. Boğazda batma hissi, burun tıkanıklığı, halsizlik soğuk algınlığı hakkında mesaj veren belirtilerdir. Belirtiler yaşanmaya başladığı andan itibaren bazı önlemler alınmaya başlandığında soğuk algınlığı daha çabuk atlatılabilir. Evde uygulanabilecek bitkisel reçeteler sayesinde soğuk algınlığı süresi kısaltılabilir ve hastalık kişiyi yatağa mahkûm etmeden ayakta atlatılabilir. Soğuk algınlığına iyi gelen bitkiler halk arasında genelde bilinmektedir. Ancak herhangi bir hastalıktan dolayı devamlı ilaç kullanılıyorsa bitkisel ürünlere başlamadan önce doktora danışılmalıdır.

Soğuk algınlığına ne iyi gelir?

Zencefil: Aktar, market ya da pazar tezgâhlarından kolaylıkla temine dilebilecek zencefil, sağlık adına birçok alanda faydalı bir bitkidir. Mide problemleri için yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra soğuk algınlığı nedeniyle yaşanan boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı içinde kullanılmaktadır. Soyularak taze zencefil çay şeklinde hazırlanıp içilebilir. Çay hazırlandıktan sonra beş dakika demlenir ve süzülerek içilebilir.

Kekik: Et ve farklı yemeklere lezzet katmak için mutfaklarda sıkça kullanılan kekik, balgam söktürücü ve mikrop kırıcı etkiye sahiptir. Soğuk algınlığı belirtilerini azaltmak amacıyla kullanılabilir. Kekiğin enfeksiyonla mücadele edici, tıkanıklığı giderici etkisi bulunmaktadır. Kekik yemeklere eklenebileceği gibi çay olarak da hazırlanıp tüketilebilir.

Sarımsak: Birçok hastalığa karşı şifa dağıtan sarımsak soğuk algınlığı içinde adından sıkça bahsettiren bir bitkidir. Faydalar bakımından oldukça önemli bir yere sahip olan sarımsak, enfeksiyonla mücadele eder, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücutta oluşan virüsleri etkisiz hale getirir. Sarımsaktan tam anlamıyla yararlanmak için çiğ tüketimi önerilir. Ancak tüketilemiyorsa ya da mide problemi varsa çay şeklinde de tüketilebilir. Sarımsağa bal eklenerek tüketildiğinde soğuk algınlığına karşı daha etkili olduğu bilinmektedir. Soğuk algınlığı süresince hem çiğ tüketimi hem de yemeklere eklenerek tüketimi sağlanabilir.

Okaliptüs: Boğaz ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı gibi soğuk algınlığına bağlı gelişen problemleri geçirmek için kullanılabilecek bir reçetedir. Antiviral ve antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda mükemmel bir balgam söktürücüdür.

Nane: Mide problemleri, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi sorunlara karşı nane tüketilebilir. İçeriğinde etken madde olarak bulunan mentol nefes açıcı ve balgam söktürücü etkiye sahiptir. Boğaz ağrısını hafifletici ve kuru öksürüğü yatıştırıcı özelliği bulunmaktadır. Soğuk algınlığında ilk başvurulabilecek bitkilerin başında gelir.

Meyan kökü: Soğuk algınlığına ne iyi gelir, için verilebilecek cevaplardan biri meyan köküdür. Çay şeklinde hazırlanarak boğaz ağrısını gidermek amacıyla içilebilir. Soğuk algınlığında iyileştirici özellik sağlar ve vücutta yaşanan sıvı kaybına karşı iyi gelir.

Ekinezya: Mükemmel bir soğuk algınlığı savaşçısıdır. Çay şeklinde içilebileceği gibi eczanelerden kapsül olarak da temine dilebilir. Soğuk algınlığını önleyici etkisi vardır. Bu etkisinden yararlanmak için soğuk algınlığının belirtileri başlar başlamaz kullanılmaya başlanmalıdır. Bitkinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi de bulunmaktadır.

Ihlamur çayı: Ihlamur çiçeğinin göğüs yumuşatıcı etkisi vardır. Beraberinde balgam söktürücü olarak ıhlamur çayından yararlanılabilir. Ihlamur çayı vücutta ısı artışına yol açarak terlemeyi sağlayarak soğuk algınlığına karşı iyi gelir.

Adaçayı: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, göğüs yumuşatıcı, bakteri ve virüslerle mücadele edici etkisi sayesinde soğuk algınlığına karşı iyi gelir.

Tuzlu su: Soğuk algınlığı nedeniyle yaşanan boğaz ağrısı için tuzlu su kullanılabilir. Bir çay bardağı suyun içine bir tatlı kaşığı tuz eklenerek hazırlanan su gargara suyu olarak kullanılabilir.

Tavuk suyu çorbası: Tavuk suyu kullanılarak yapılan çorbanın soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar nedeniyle yaşanan belirtilere karşı iyi geldiği bilinmektedir. Tavuk suyuna çorba antienflamatuvar etki yaratır. Bunun yanı sıra burun tıkanıklığı giderir.

Reçetesiz soğuk algınlığı ilaçları: Reçetesiz olarak eczanelerden temin edilebilecek ağrı kesiciler, burun açıcılar ya da öksürük şurupları belirtileri hafifletse bile soğuk algınlığına karşı faydalı değildir. Hastalığın iyileşme sürecini kısaltmazlar ve genelde yan etkileri olur. Eğer ilaçlar birkaç günden uzun süre kullanılırsa yaşanan belirtileri arttırabilir.

Nem: Soğuk algınlığı belirtilerini bertaraf etmek için nemlendirici kullanmak faydalı olur. Nem buhar yoluyla sağlanabilir. Buhar burna çekilerek burun yolu açılır ve nefes alışverişi kolaylaşabilir.
" } ] }